Hur väljer man rätt padelracket? – Silva Padel

Hur väljer man rätt padelracket?

Det finns enormt många padelracket att välja mellan. Detta är i mitt tycke en del av charmen med sporten. Att få uppleva ett nytt racket ger mig en känsla av eufori. Som allt positivt finns det alltid en baksida. Att välja racket kan också vara en inkörsport till rejäl frustration. Vad passar egentligen mig? 

Här får ni ta del av mina tankar och min racketresa.

När jag började med padel för fem år sedan var det låneracket i hallen som gällde. Nästa steg blev ett racket för 500 kronor på Stadium outlet. Jag var lyckligt ovetandes om mina behov och såg det mest som en otroligt rolig sport för att hålla koll på vikten och umgås med vänner. 

Efter ett år insåg jag att min bollkänsla och vänsterhand genererar många vinster. Var det dags att börja satsa? Nej, det var det inte. Men jag bestämde mig för att ge mig såpass goda förutsättningar som möjligt på padelbanan. Det var dags att bege mig in racketdjungeln. 

Jag testade allt. Diamant-, dropp-, hybridformade samt runda racket. Jag valde fel, jag valde rätt utan att inse att det var rätt. Det hela slutade med 3-4 års spelande med nya racket i stort sett varje månad. Det var dyrt, det var frustrerande samt helt fantastiskt. 

Nu fem år senare vågar jag påstå att jag börjar få rätt bra koll. Hur ska man då tänka när man väljer racket? 

Min filosofi ser ut som följande:

Runda = Lättspelat och förlåtande. Ofta låg balans och stor sweetspot. Finns runda racket med medelbalans men det vanligaste är låg balans. Detta passar spelaren som vill vinna sina matcher på att minimera misstagen och få bollen exakt dit den vill. Denna spelare är sällan den mest offensiva som avgör bollar med en smash. Införskaffas ett runt racket med låg balans så är det också oftast det mest skonsamma alternativet som finns på marknaden.  

Dropp = Medel/avancerad. Ett perfekt nästa steg efter det runda racket. Det är oftast medelbalans vilket gör att det finns kontroll och även fart. Sämre kontroll än runda racket i regel. Mindre fart än hybrid/diamant i regel. Detta är alltså mellantinget. Ett perfekt racket för dig som vill behärska samtliga slag på banan. Du vill behärska allt lika bra helt enkelt. Är man en offensiv spelare bör man gå mot hybrid/diamant. Är man defensiv bör man gå mot det runda. Är man "jag vill behärska alla delar av spelet" då är droppformen vägen att gå i mitt tycke.

Hybrid = Medel/avancerad. Väldigt likt droppformade varianten förutom att balansen går från mitten till lite över mitten. Detta gör att du får mer kraft i slagen och lite mindre kontroll. Ett bra racketval om din ambition på sikt är att bli ett offensivt monster och ge dig på diamantformen. 

Diamant = Avancerad. Diamantformade racket har en hög balans vilket gör det topptungt och du har en liten sweetspot. Dessa racket rekommenderar jag enbart avancerade spelare. Spelare med tennisbakgrund brukar föredra diamantformade racket då tekniken från tennisen faller sig väl med den höga sweetspoten. Detta är inget som rekommenderas för den skadebenägna. Vanligt att man upplever "tennisarmbåge" om man ej har tekniken och utförandet som krävs. Behärskar man racket så är det ett offensivt vapen och att kicka ut bollen med en smash är mer regel än undantag.

Efter alla dessa år av sökande, vad föredrar då jag?

Jag har landat i att jag är en allround spelare. Jag njuter av att behärska samtliga delar i spelet på en jämn nivå. Jag är av uppfattningen att minst misstag vinner. Dock när motståndet blir bättre behöver jag även offensiva alternativ för att faktiskt slå en "vinnare". De racket som passar mig är medel- eller lite över medelbalans. Jag spelar i dagsläget med Silva Padels Nano Carbon 12k Limited Edition och för mig är det helt perfekt. Bollen hamnar där jag vill och när läget uppstår kan jag en bra dag kicka ut bollen. Jag är således otroligt tillfreds och har efter år av sökande landat i min spelstil och mina behov.

Tack för att ni tog er tid att läsa. Har ni övriga frågor eller vill fördjupa er i exempelvis skillnader mellan 3k, 12k, 18k samt 24k eller specifika racket som skulle passa just er får ni jättegärna diskutera detta med mig. Kontakta mig isåfall på instagram i DM på @Hammar_pdl.

 

How to play padel

 

Skribent,

Jakob Hammarlund

Team: Silva Padel

@Hammar_pdl 

 

 

Older Post
Newer Post

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

Close (esc)

Popup

Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Search

Shopping Cart

Your cart is currently empty.
Shop now