För gemene man är padel en relativt ny sport i Sverige. Faktum är faktiskt att den första padelbanan byggdes redan 1998 i Grevie, ett par mil utanför Båstad. Den byggdes av en herre med namn Thommy Andersson som efter flera turer till spanska Marbella var helt uppslukad av sporten. Thommy Andersson var således en avant garde och 20 år före sin tid.
Varför fick just padel denna explosion?
Jag har två teorier. Den första är rätt uppenbar. Padel kom när folket behövde det som mest. Covid-19 var utbrett och den nya livsstilen med isolering och avståndstagande blev påtaglig. Människor hade mer tid över än tidigare och att testa padel, som alla pratade om, blev en självklarhet.
Min andra teori till varför padeln tog oss med storm är tillgängligheten. Detta är en sport som passar nästan alla. Min epitet är gymnasielärare inom svenska och idrott och hälsa. På idrottslektioner är den ständiga utmaningen, vilken aktivitet får flest elever i rörelse? Här är i mitt tycke badminton överlägset. Oavsett förkunskaper och intresse av träning så lyckas alltid badminton med det ingen annan aktivitet lyckas med. Samtliga elever rör på sig och försöker. Jag får samma vibbar av padel - det är något för alla. Andra racketsporter som tennis, squash och pingis skapar inte samma engagemang. De är för komplexa.
Padel är genial.t I vilket idrott får man två chanser? Då syftar jag på väggarna. Du kan missa bollen och få en chans till. När du sedan utvecklas märker du också att dessa väggar är ens trygghet på banan. De skapar tid, ger utrymme att positionera sig på banan och även få information av sin partner var motståndarna befinner sig för att planera sitt nästa slag. Tidigt kom ett system, som en räddande ängel, där man själv kunde ranka sin nivå. Detta nivåsystem ser ut som följande:
Nivå 1: Aldrig hållit i ett padelracket.
Nivå 2: Nybörjare - Du håller på att lära dig grunderna i padel.
Nivå 3: Nybörjare avancerad - Du känner till spelets grunder, men är obekväm med markslag och har bekymmer med väggstuds.
Nivå 4: Fritidsspelare - Spelat padel ett tag och känner till grunderna väl. Du kan öka tempot i spelet, men spelar inte konsekvent.
Nivå 5: Genomsnittet / Medelnivå - Har spelat ett par år och du får bollen över nätet för det mesta och med rimlig kraft och variation i slagen. Serve/släpp och liknande kan fortfarande vara inkonsekvent.
Nivå 6: Genomsnittligt avancerad - Som nivå 5, men med ännu bättre smash och specialslag. Du är mer konsekvent och har mer kontroll.
Nivå 7: Erfaren - Du kan försvara och effektivt vända spelet mot motståndare. Kan upprätthålla trycket på motståndaren med tunga volleys, bygga upp spelet och slå vinnande slag. Du kombinerar förmodligen matcher med specifika padelövningar.
Nivå 8: Skicklig - Du har full koll på padelns tekniska och taktiska delar. Du läser spelet bra och använda olika taktiker beroende på motstånd. I din klubb tillhör du toppskiktet av spelare och utövar regelbundet padeln, troligtvis med tränare.
Nivå 9: Expert - Tillhör de absolut bästa spelarna och behärskar padel på högsta nivå och kan spela nationella tävlingar med bra resultat.
Nivå 10: Absoluta världstoppen - Som Paquito Navarro, Bela, Juan Lebrón eller någon annan toppspelare.
Detta nivåsystem möjliggjorde att vi snabbt kunde hitta matcher där samtliga på banan höll samma nivå. Sedan kom det ett bakslag. Hybris drabbade svenska folket. Många har en övertro på sin förmåga och matcher som på förhand skulle bli jämna blev "spel mot ett mål". En reaktion jag ser mot detta är att i facebookgrupper när folk söker motstånd ser vi texter som, "tar ni inte ett set betalar ni för banan".
Sedan dök nästa räddande ängel upp, padelmates. Padelmates är en app där man kan boka matcher och här sätter man sin egna nivå. Det tomrummet padelmades fyllde var att motståndet efter en match kan ranka sina motståndare. Ett instrument att besegra hybrisen har skapats!
Tack för att ni tog er tid att läsa. Med denna krönika ämnar jag att resonera min syn på varför padeln är här för att stanna.
Skribent: Jakob Hammarlund
Team: Silva Padel